Scan 19

The Diamond Sun/Granadinas, acrylic on 2 sides painted unframed canvas, 100 x 122 cm, 1997

Afl. 21 Een Nieuwe Taal die Tederheid Wuift.

Ida: Madama. Vandaag ga jij een gedicht voorlezen 'Transparant', maar dat is een titel die eigenlijk al heel lang met jou meegaat. Je hebt op de Rietveld Academie al gezegd 'ik ben transparant' en dan praten we over bijna vijftig jaar geleden. Bovendien heb je met dat gedicht ook performances gegeven in het Stedelijk Museum Amsterdam en in de Melkweg en heeft het een hele, ja diepe betekenis. Misschien kun je eerst even iets vertellen over de context van het geheel.

Madama: Ja, nou ja, het mooiste is natuurlijk als ik het voorlees. Mijn eerste boekje heet 'Ik ben Transparant' in 1969 inderdaad, de Rietveld Academie als overgang van het eerste naar het tweede jaar.

Anastasia

Schilderij: Anastasia, acrylic on canvas, 90 x 60 cm, 2005 Nog beschikbaar

Afl. 20  Spirituele Democratie: Verwondering, Visie en Focus

Ida: Madama. In de vorige aflevering zeiden we dat thema verwondering, dat is toch eigenlijk ook prachtig om dat een keertje wat uitgebreider te behandelen. En we hebben een schilderij daarbij gevonden Anastasia. Wederom in ons boek De Nieuwe Stroming Kunst als Medicijn van Zijn. En daar staat ook een heel mooi klein gedicht in.

Madama: Ja dus Anastasia, het is een prachtig schilderij van een vrouw wezen. Beter gezegd in deze tijd een wezen, een lichtlichaam. En zij treedt binnen en de tekst heet ook: 

Naar binnen gaan 
is de deur 
naar oneindig bestaan. 

 

Breaking Through

De Doorbraak/Oplossing, acryl op 2 zijdig beschilderd ongespannen doek, 135 x 175 cm, 2000/2003

Afl. 19 De Doorbraak: Deze Tijd is mijn Tijd

 Ida: Madama. Vandaag gaan we een prachtig tweezijdig beschilderd ongespannen doek bespreken. Het heet de Doorbraak/Solution. Dat staat ook in ons boek De Nieuwe Stroming, Kunst als Medicijn van Zijn. Jij gaat daar nu iets over vertellen. Van hoe ziet het eruit en wat betekent het?

Madama: Ja, ik ga iets heel moois vertellen, want het is een heel belangrijk schilderij. In 2000 gemaakt. Maar dat is ook het mooie van kunst, tijd bestaat niet. Als je er nu naar kijkt zie je ook de code die ik in de Nieuwe Stroming bij elk werk heb gemaakt de IK BEN code, hier Verdieping en dat past ook, heel toepasselijk. Wat zie je nou?

 

Cosmic Being

Scroll: Cosmic Being/Colour Cathedral, acryl op 2 zijdig beschilderd ongespannen doek, 270 x 140 cm, 1999

Afl. 18 Wees de Credit Card to your Heart

Ida: Madama Ik merk dat in verschillende afleveringen van de podcast jij religieuze begrippen gebruikt vanuit de christelijke cultuur en dat jij die een hele andere lading of interpretatie meegeeft, zoals bijvoorbeeld Christusbewustzijn, de Graal. En zo zijn er nog veel meer. Waarom doe je dat eigenlijk?

Madama: Waarom ik dat doe? Ik heb ook het boek geschreven Ik ben Maria Hoop. Voor mij is eigenlijk als Indische, als medium en als universeel mens, houdt mij de vraag bezig: wat is nou inderdaad de Christus voor iedereen? Dat is altijd wat mij bezighoudt. Wat is het universele aan de Christus en hoe vind je dat in andere culturen terug, hetzelfde begrip en kan dat?

Consecration

Afl. 17 Solo Sol, het verheffen van het dagelijks leven tot kunst

Ida: Madama. We hebben voor vandaag weer een hele interessante sessie voorbereid en je gaat onder andere een gedicht lezen, een schilderij bespreken. En van daaruit komen er allerlei thema's naar boven. En dat gaan wij dus nu doen. 

Madama: Ja, dank je wel. Ik vind dit is een heel bijzonder gedicht naar aanleiding van twee doeken: een tempel doek: Tierrafino, la vita nuova, maar ook met name het schilderij Consecration* waar ik jullie zo meteen uitgebreid over zal vertellen. En wat jullie ook zullen zien.

De heilige Graal is de bokaal waarin we leven
de zoektocht is opgeheven
het dagelijks leven is tot kunst verheven
de kunst van Zelf-realisatie.

Global Healing

Afl. 16 Tijd is ruimte als je de tijd neemt.

Ida: Madama. Je hebt heel veel hele korte gezegden die eigenlijk in essentie de kern pakken van wat jij wil zeggen. Ik ben heel benieuwd. Je hebt er één uitgekozen. Wil je dat even voorlezen?

Madama: Ja, ik wil met name dit voorlezen omdat het mij zeer aan het hart gaat in deze tijd van chaos. Niet dat het ooit anders was, maar met name voel ik ook weer licht. Als tegenwicht breng je inspiratie in de wereld, wordt mij alsmaar gezegd. Want dat is wat ik ben een inspirator. Dat is eigenlijk mijn doel met alles wat ik doe, maar ook met name nu met deze podcast. Ik wil inspiratie doorgeven door mijn eigen leven, de levende kennis die ik heb verworven en ontvangen, vooral dat laatste. Nou, dit is dan zo'n gezegde wat dan ineens in mij opkomt. Eerst in het Engels, dan het Nederlands. 

Art is a creative commitment

to serve and to communicate

for the benefit of

a global community

Oftewel

Kunst is een creatief commitment 

om het welzijn 

van een wereldsamenleving 

te dienen. 

Nou, waarom vind ik dit op dit moment zo belangrijk? Omdat we inderdaad in de shift, ik noem het ook de lift, de lift up van de mensheid staan voor een totale toewijding naar de Nieuwe Aarde. En wat is de nieuwe aarde?

 

kosmisch kindAfl. 15 Innerlijk kind 

Ida: Wat is een innerlijk kind? Heb ik een innerlijk kind en hoe krijg ik daar contact mee? Hoe verander ik mijn innerlijk kind in een ‘vrind’. Madama wat kan jij zeggen over het begrip het innerlijk kind? En wat was de inspiratie voor het schilderij Cosmic Child acryl op doek, 30 x 30 cm, 2018.  

Madama: Ja, daar valt heel veel over te zeggen, je kunt er alle kanten mee op hè? Ik zou ook trouwens wat gedichten willen lezen dan met name uit HEMELPOORTEN die daar betrekking op hebben.

totaal Christuskind

Afl. 14 Het gewicht van licht als tegenwicht.

Ida: Welkom bij de Beyond Art en Spirit I AM Podcast. De podcast met Madama die kunst en spirit verbindt met bewustzijn. Madama, vandaag gaan we een heel apart object bespreken. Het is vandaag 26 december 2023, Tweede Kerstdag. En wat zie ik hier voor me? Een schattig klein baby'tje op een sokkel met daar omheen allerlei kristallen. En het meest grappige is ook wel dat daaronder zit weer een plateau van onze oude poffertjespan. Wat kan jij daar over zeggen? Dit is dus Ihsshi da Isharon. Maar wat betekent dit object?

Madama: Ja, betekent duidelijk een kind. Een kind staat al zolang de mensheid leeft voor natuurlijk nieuwe geboorte. Maar ook in de Jungiaanse psychologie, ook altijd voor het zelf, het beeld van het zelf.

2024 wens

Afl. 13 Wat zet het vierkant in beweging?

Ida: Welkom bij de Beyond Art en Spirit I AM Podcast. De podcast met Madama die kunst en spirit verbindt met bewustzijn.  Vandaag gaan wij een prachtig schilderij bespreken. Eigenlijk ook een Ritual Art Construction en daar hebben we ook een gedicht bij. Maar dat schilderij is juist ook onze wens voor het nieuwe jaar en dat is ook het gedicht. Madama: Ja, dat is dus voor 2024. Dus vandaar het gedicht. 'Vier met plezier je leven en deel het met velen.'